Laudetur ajwaj jajwaj
Przewodniczący WJC: czas złagodzić retorykę w Polsce w sprawie ustawy o IPN
Lauder podkreśla, że "ten spór nie powinien był się zdarzyć".
Przypomina, że gdy trzydzieści lat temu zaczął organizować w Polsce żydowskie szkoły i letnie obozy, "było niemal zero Żydów w tym kraju". Ale "zdarzyło się coś, czego nikt się nie spodziewał. Zawalił się Związek Radziecki, padła żelazna kurtyna" i Żydzi, kobiety i mężczyźni "wyszli z ukrycia po raz pierwszy od wojny".
"Nasze szkoły rozkwitły i żydowskie życie odżyło w Polsce. Ale teraz nowa ustawa przywraca niektóre z tych uzasadnionych lęków żydowskich obywateli Polski" – pisze Lauder.
Postkomunistyczne polskie władze (...) wspierały moje wysiłki i pomagały mi na wiele sposobów. Światowy Kongres Żydów, którego jestem przewodniczącym, zbudował silną i pozytywną relację z polskimi przywódcami" – przypomina autor.
"A więc, po jakie licho, w 2018 roku cała ta pozytywna praca ma być zmarnowana przez ustawę, która – przede wszystkim – nie była konieczna?" – podkreśla Lauder.
Cały ten spór trzeba załagodzić i "chciałbym zobaczyć, jak polscy i żydowscy przywódcy siadają do rozmów i znowu zajmują się pojednaniem i postępem" – kontynuuje przewodniczący WJC.
"Niektórzy ludzie, po obu stronach sporu, powiedzieli, że Żydzi powinni teraz – ponownie – opuścić Polskę. Ja myślę dokładnie odwrotnie. Życie Żydów powinno rosnąć i kwitnąć w Polsce" – konkluduje Lauder.
https://www.youtube.com/watch?v=7TQUPX3M0M4
ne,ne ,ne ,to ne przechodzi do żadna rubryka ,mądrzejsze jest nie wspomnieć o tem,to wcale,wcale nie jest podobne
Szalom Dow Ber Stambler Pamiętaj,że śledzi cię Sztuczna Inteligencja Komputer Bestia 666 z Belgii