Dziękuję za odpowiedz 40kobra49
Bardzo ładnie z Twojej strony, że masz swoje poglądy, pokusiłbym się nawet do stwierdzenia stałe i stanowiące twardy lektorat swoich wyborów. Oczywiście czytałem Twoje poprzednie wpisy i już o tym wiedziałem.
Jednak w przypadku przepowiedni Nostradamusa osobiste poglądy nie zawsze pomagają w bezstronnym spojrzeniu na to co zostawił nam wszystkim Mistrz.
Mam również tego świadomość, że bezstronność nie jest taką prostą sprawą.
Natomiast ważną sprawą jest to jakie przepowiednie Nostradamusa dobierze się do swoich analiz. Dlatego każdy wybór wiąże się z pewnym ryzykiem polegającym na nie trafionym wyborze – szczególnie w tej chwili, czy też przy temacie tych wyborów 2019 roku.
W Twoim przypadku 40kobra49 widać ze próbujesz stosować to co proponowałem już wszystkim wcześniej. Dlatego patrzenie na kilka przepowiedni może odnieść swój efekt – ale tylko jak się je prawidłowo ze sobą połączy.
Mimo wszystko uznanie za szersze spojrzenie niż na jedną przepowiednię. Widać, że przynajmniej o innych przepowiedniach już wiedziałeś, a nie tak jak Martimo czekasz jak inni podsuną jakieś pomysły.
W moim autorskim spojrzeniu na temat wyborów 2019 roku poza wieloma pytaniami są również konkretne przepowiednie Nostradamusa, których umieszczenie w innym czasie bardzo zakłóca to wszystko co było opisane w innych przepowiedniach Nostradamusa.
Jest to bardzo ciekawy ale obszerny temat do opisu – dlatego nie jestem przekonany że uda mi się go rozwinąć jeszcze przed ciszą wyborczą – a tym samym przed rozstrzygnięciem wyborów…
Zawsze można spróbować szczególnie, że za chwilę i tak wszystko będzie wiadomo!
Michel Nostradamus pisał swoje przepowiednie w swoich czasach, ale na opisane wydarzenia patrzył z perspektywy następnych pokoleń – tych pokoleń, które urodziły się już po opisanych wydarzeniach a w których „historycznej pamięci” pozostały takie wydarzenia.
Dlatego też Michel Nostradamus napisał na przykład taką przepowiednię o Lechu Wałęsie...
+
Wielkie zmiany w zniewolonym kraju Jagiellonów,
Po drugiej narzucony ustrój przez wschodniego brata,
Zostanie obalony przez siłę Związku i jego przywódcy,
Później wybrany przez Naród, zostanie oskarżony,
Jego zazdrośni i zawistni przeciwnicy pokażą swoją małość,
Nie oni, a On przejdą do legendy pokoleń żywych!
Arteuza - Centurion 21 gru 2009, o 11:43
http://koniecswiata.info/forum/post/6782/#p6782
Dlatego nasza osobista ocena tej postaci nie ma za dużego znaczenia dla tego co zostanie w odbiorze i pamięci przyszłych pokoleń.
Takich przykładów w przepowiedniach Nostradamusa jest oczywiście więcej...
Ale nie to jest w tej chwili tematem rozważań.
Znając twórczość Michela Nostradamusa zawsze szukam przepowiedni, które swoją treścią uzupełniałyby i rozwijały opisane wydarzenia…
Przepowiednia Nostradamusa - która najbardziej pasuje do wyborów 2019 roku jest już dobrze znana i często przypominana:
39. Polska
Presage(przepowiednia)15,86:
Zwolennicy Zakonnika pewni swego zwycięstwa,
nad ranem będą zaskoczeni gdy okaże się przegraną.
Kraj nad Wisłą na krótko znowu otworzy drzwi Morusowi,
Kiedy wszyscy przeciwnicy z oporem zawrą sojusz!
Atraktor 07.12.2012
http://koniecswiata.info/forum/post/6860/#p6860
Wybory 2019 roku są naprawdę bardzo ważne – szczególnie jeśli porównamy je do wszystkich wcześniejszych – dlatego stawiam od dłuższego czasu tezę, że właśnie o tych wyborach mógł pisać Nostradamus!
Oczywiście tak jak napisałem należy brać pod uwagę nie tylko jedną przepowiednię. Dlatego powinniśmy do niej wybrać pasujące inne przepowiednie Nostradamusa…
Trudność może sprawić również fakt, że większość innych przepowiedni mówi o wydarzeniach z końca drugiej dekady. Natomiast inne opisują już wydarzenia bez Zakonnika i jego Zwolenników.
Stanowi to duże wyzwanie do interpretacji!
Jeśli dobrze zrozumiemy wskazaną przepowiednię – zobaczymy, że najbardziej prawdopodobnym omawianym w niej wydarzeniem są właśnie wybory. Nie wiemy tylko które…
Przepowiednia nie opisuje przypadkowego porannego wydarzenia – wszystko jedno jakiego...
Dlatego czytamy dalej o przeciwnikach, którzy z oporem zawrą sojusz.
Natomiast zwolennicy Zakonnika będą zaskoczeni przegraną…
Dlatego stawiam tezę o opisie w tej przepowiedni właśnie naszych wyborów 2019 roku!
W swoich przemyśleniach jak na razie nie widzę miejsca na to żeby przepowiednia ta miała czekać do następnych wyborów. Wtedy cała spójna opowieść by nie przetrwała.
Michel Nostradamus był nie tylko genialny ale również wiedział dużo więcej i lepiej niż wszyscy interpretatorzy – dlatego mógł nie po raz pierwszy zapisać swoją zagadkę również w tej przepowiedni w taki sposób, że nie będziemy w stanie jej rozwikłać przed wypełnieniem się tej przepowiedni do końca...
Twórczość Michela Nostradamusa jest wielotorowa i wielowątkowa - ale przy zaskoczeniu większości nieposiadających na ten temat informacji – w sposób genialny i w większości nieprzewidywalny łączy się w wielu kluczowych dla różnych narodów momentach.
Nic nie dzieje się nagle i niespodziewanie – wszystko poprzedzone jest znakami, które w pewnym czasie zmieniają się w czyny...
I właśnie dlatego przepowiednia o „wschodnim wietrze” pomimo wielu małych odznak jest jeszcze przed nami – ale wcale to nie znaczy, że mamy na nią jeszcze lata do jej wypełnienia. Myślę, że są to miesiące a nawet tygodnie…
Poza tym jeszcze nikt nie mówi o tym co by się mogło stać w przypadku przegranej przez „sprawiedliwych” wyborów… Jak mówią inne przepowiednie nie będą za bardzo chcieli oddać władzy…
Ale to już inna opowieść i inne przepowiednie…
Pozdrawiam
Moogi