Witam:
Aby lepiej zrozumieć całą twórczość M Nostradamusa dam przykład z jego przepowiedni z almanachu z roku 1614 z którego tu często korzystam.
Wszystkie almanachy z numerowanymi przepowiedniami(prophetie)stanowią rozwinięcie i uszczegółowienie powszechnie znanych czterowierszy i sześciowierszy podporządkowanych poszczególnym centuriom.
Po napisaniu i wydaniu swoich centurii M Nostradamus zaczął je rozwijać w wydawanych almanachach.
Otóż Almanach ten jest zbudowany numerycznie w ten sposób,że podzielony jest na rozdziały,a każdy rozdział przypisany jest konkretnej centurii i konkretnemu czterowierszowi ,lub sześciowierszowi,który z kolei stanowi TYTUŁ do rozwinięcia danego tematu.
Na przykład wszystkie czterowiersze i sześciowiersze IX centurii stanowią rozwinięcie wszystkich występujących w niej tekstów.
A oto przykład znanej IX centurii czterowiersza 52 stanowiącej równocześnie IX rozdział almanachu z roku 1614;
Centuria;IX-52(czterowiersz),czyli Centuri'e;IX-52/du quatrain/;
Z jednej strony zbliża się pokój,a z drugiej wojna,
Nigdy nie istniała nagonka podobnych rozmiarów;
Opłakujcie mężczyzn i kobiety i niewinnie rozlaną krew na całej ziemi!
Tak dojdzie do tego,że Francja zdana będzie na łaskę każdej władzy.
I teraz proszę zauważyć jak M Nostradamus rozwija ten czterowiersz w swoim almanachu w rozdziale IX,który jest TYTUŁEM do przepowiedni "zwykłych"-nie centurii dotyczących Francji w czasie trwania III wojny światowej:
Przepowiednia;52,187(czterowiersz),czyli Prophetie;52,187/du quatrain/;
Przywódca Republiki zastrzelony przez posłańca,
w całej Francji wielkie wzburzenie i szok,
muzułmańska hołota wewnątrz wszczyna zamieszki,
A eteryczne trąby Mahdiego wzywają do mordów i buntów!
Przepowiednia;52,188(czterowiersz);
Na Lazurowym Wybrzeżu lądują zagony Hannibala,
Sinogłowy Pers po wyrżnięciu Serbów i Panończyków,
przekracza przełęcze śnieżnych Alp,
Turbany Antychrysta wszędzie sieją; strach,zamęt i śmierć!
Oszołomiona i zatruta-Śliczna Róża Przekwitła i zwiędła.
Przepowiednia;52,189(czterowiersz);
Porty;Marsylii,Nicei i Tulonu w tydzień zdobyte,
zakuci w kajdany i oznakowani wypalonymi na prawej piersi krzyżami,
chrześcijańskie córki i synowie prowadzeni na statki Orientu,
Pierwsi niewolnicy Antychrysta wywożeni pośród ogólnego lamentu i płaczu!
Przepowiednie;52,190;(sześciowiersz);
Morski Błękitny Turban przesuwa się wzdłuż wybrzeża,
Czerwony i czarny posuwa się w głąb lądu,oddając pole zielonemu,
który czyści nowe ziemie proroka Mahometa ze świątyń i dzieci Kościoła,
Cała Marianna pogrążona w Wielkiej Rozpaczy chrześcijańskiego ludu!
Nowy przywódca prosi Kalifa Wielkiego Talibanu o pokój i rozejm boży,
Dufny i Mściwy Mahdi żąda przyjęcia Allaha i oddania władzy Ogmiona!
I tak dalej,aż do ostatniej przepowiedni(prophetie) centurii; IX czterowiersza 52 IX rozdziału almanachu.
Tą ostatnią przepowiednią jest czterowiersz dotyczący w oczywisty sposób Francji,a oznakowany numerem;52,289!
Ale dlaczego M Nostradamus daje numer pierwszej przepowiedni(prophetie) nie 52,1 a 52,187?!
Ano dlatego ,że od I rozdziału stanowiącego również I centurię do IX centurii,czyli IX rozdziału almanachu jest to 187 tekst,czyli czterowiersz,lub sześciowiersz(w tym przypadku oczywiście j/w czterowiersz)dotyczący Francji!
TERAZ CHYBA WIDZICIE TEN NUMEROLOGICZNY PORZĄDEK W TWÓRCZOŚCI M NOSTRADAMUSA,KTÓREGO NATOMIAST W OGÓLE NIE MA W PRZYPADKU ZNANYCH POWSZECHNIE WYDANIACH CENTURII!!!
Ale oczywiście nie wszystko i nie zawsze w tej NUMEROLOGII M NOSTRADAMUSA JEST TAKIE PROSTE I ŁATWE DO ODGADNIĘCIA!
Myślę ,że na podstawie w/w przykładu zrozumieliście,czym są ogólnie znane centurie,a czym są dalsze bardziej uszczegółowione przepowiednie M Nostradamusa przytaczane w różnych jego almanachach pod różnymi postaciami.
Po prostu mam nadzieję,że zrozumieliście tę różnicę i myślę,że nie będziecie więcej mylili centurii z podporządkowanymi jej tekstami,czyli szczegółowymi przepowiedniami(prophetie).
W almanachach "poza centurialnych"M Nostradamus często powracał do wymienionych w nich poszczególnych czterowierszy,lub sześciowierszy ,aby dokładniej opisać,to jest krok po kroku,bieg poszczególnych zdarzeń i wydarzeń.
Tym czterowierszom NADAJE TYTUŁY SWOICH DALSZYCH PRZEPOWIEDNI!
TO NIE OGÓLNIE ZNANE I DOŚĆ CZASAMI MĘTNE CENTURIE M NOSTRADAMUSA WZBUDZAŁY I WZBUDZAJĄ NIECHĘĆ I OGÓLNY STRACH WSZYSTKICH RZĄDZĄCYCH ELIT NASZEGO ŚWIATA I W PRZESZŁOŚCI I W TERAŻNIEJSZOŚCI,A MOŻLIWE ŻE I W PRZYSZŁOŚCI,A WŁAŚNIE TE RÓŻNE SZCZEGÓŁOWE POZA CENTURIALNE PRZEPOWIEDNIE,KTÓRE SĄ SZCZELNIE PRZED NARODAMI UKRYWANE, ZASŁONIĘTE KURTYNĄ NIEWIDZIALNEJ,BO CZĘSTO NIESFORMALIZOWANEJ CENZURY I TO NIE TYLKO PRZEZ KOŚCIOŁY RÓŻNYCH WYZNAŃ I RZĄDY POSZCZEGÓLNYCH PAŃSTW,ALE I SZEROKO POJĘTE WPŁYWOWE ELITY TEGO ŚWIATA!
Takie jest moje zdanie!
I na koniec;
Przytaczając centurie ,czy inne przepowiednie M Nostradamusa zawsze je wybierałem w zależności od tematu jaki poruszałem -tak robią i inni autorzy-ale nie zawsze,bo niektórzy nadają tym tekstom własną numerologię w zależności od tematu ,czy trafności lub kolejności tłumaczeń ,tak zrobił to np:Arteuza na forum GP.
Tak więc często wyrwana z całości numeracja wydaje się często różnym czytelnikom znającym tylko centurie M Nostradamusa dość przypadkowa i jest często dla nich niezrozumiała i wręcz zafałszowana.
Teraz wydaje mi się,że będziecie bardziej rozumieli twórczość WIZJONERA WSZECH CZASÓW MICHELA NOSTRADAMUSA!
Pozdrawiam:Atraktor
Ostatnio edytowany przez Atraktor (2013-06-28 16:34:34)