Odp: Pharmagedon czyli zbrodnie farmacji
PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY LISTĘ FOSFORANÓW STOSOWANYCH W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM.
LISTA OBEJMUJE DODATKI FOSFORANOWE: E 338–341, E 343 ORAZ E 450–452
KWAS FOSFOROWY E 338
- przetwory owocowe zżelowane, szczególnie dżemy
- zakwaszanie i konserwacja napojów bezalkoholowych (typu cola, również typu cola light itp.) i mrożonych produktów mleczarskich
- stymulator rozwoju drożdży
ORTOFOSFORANY E 339 - E341
- wędliny parzone, mrożone filety z ryb morskich
- sery topione oraz produkty z mleka zagęszczonego i śmietanki, proszek mleczny
- proszek do pieczenia, ciasta i pieczywo
- galaretki, kremy instant
- mrożona masa jajowa
- płatki śniadaniowe (przyspiesza gotowanie)
- zabielacze do kawy
- kakao instant
- koncentraty lodów
- odżywki dietetyczne
- preparaty białkowe
DIFOSFORANY E 450
- sery topione i produkty pochodne
- przetwory mięsne, rybne
- proszki do pieczenia
- mrożone frytki
- pieczywo cukiernicze
- mączka ziemniaczana instant
- koncentraty ciast
- kakao instant
- lody i mrożone desery
- napoje w proszku
TRIFOSFORANY E 451
- sery topione i produkty pochodne
- przetwory mięsne, rybne
- mleko i śmietanka zagęszczone
- proszek mleczny i śmietanka w proszku
- koncentraty zup
- guma do żucia
POLIFOSFORANY E 452
- sery topione i produkty pochodne
- przetwory mięsne, rybne
- mleko i śmietanka zagęszczone
- proszek mleczny i śmietanka w proszku
- mleko skondensowane i UHT
- sery niedojrzewające
- napoje czekoladowe i słodowe
- syropy cukiernicze i desery
- zabielacze do kawy
- buliony
- pieczywo cukiernicze
Nie wszystkich producentów produkty zawierają ww. związku. Ważnym jest by sprawdzać dokładnie skład produktu. Dlaczego fosforany są na liście substancji podejrzanych opisane zostało w jednym z naszych artykułów na blogu. https://www.facebook.com/biochemiazywno 0325567447