Odp: Wiek XXI: wizje i przepowiednie. Wolna dyskusja i dociekania.
Przepowiednia;34,92(czterowiersz);
Bastran,Uwodziciel,Głupiec i Chytry Lis,
to polska droga do władzy okrutnego Dyktatora.
Z jednej strony siła wojska i wielkie zdobycze,
a z drugiej prześladowania z rąk najemnych szahidów!
Kiedyś sądziłem ,że osoba prezydenta A .Dudy to postać Uwodziciela. Dziś myślę ,że to może być błąd. Patrząc z perspektywy jego dwuletnich rządów , wydaje mi się ,że to postać dosyć bezbarwna. Owszem -ładnie mówi , przemawia -ale to tylko tyle co można o nim pozytywnego napisać. Zupełnie podporządkowany obozowi rządzącemu. Nie wydaje się -bynajmniej na razie- jakąś znaczącą osobą w historii Polski. Więc czy Nostradamus poświęcił by mu więcej uwagi i czy to on byłby postacią Uwodziciela? Myślę , że nie.
Jak ktoś tu słusznie zauważył , Nostradamus w swoich przepowiedniach starał się nie mieszać Pałaców – czyli władzy prezydenckiej z władza rządową. Jak wiemy Bastran to D.Tusk .Jest więc to przepowiednia dotycząca władzy rządowej. Obecna premier B.Szydło nie została uwzględniona w przepowiedniach Nostradamusa. Widocznie jasnowidz uznał jej rządy za mało istotne dla losów Polski czy świata. Od pewnego czasu jaskółki zaczynają jednak ćwierkać o możliwych zmianach w rządzie Polski – w tym na stanowisku premiera. Stanowisko premiera mógłby objąć Mateusz Morawiecki lub ewentualnie J.Kaczyński. M.Morawiecki pasuje mi do postaci Uwodziciela. Dlaczego? Jak Pisze Pan Arteuza rządy PIS-u mają się skończyć katastrofą. Piszą o tym także przepowiednie :
Omen:69[Proroctwo;69]
O słowiański narodzie Maryi!
Gdy szatan zapanuje nad twoimi umysłami-
to krew z jednej krwi poleje się strumieniami,
Bowiem dwa przeciwne plemiona;i starsze i młodsze-
spotkają się w mocnym uścisku nienawiści../.
Bo nad Wisłą Bachus rozpali w nich ogień wrogości-(Bachus-bozek wina i płodności)
Syn stanie się wrogiem ojca,a córka matki-
zaś brat zabójcą brata,a siostra siostry.
Ale przed tym przy udziale Gryfona i Atlantydów-
władza kościola i jego partii ulegnie załamaniu,
Później zaś świątynie Chrystusa zostaną splądrowane i będą niszczone.
Bo skutkiem ułudnych rządów sprawiedliwych-
najpierw zostanie rozbudzona Wielka Radość-,
a później nastanie żałość i Wielki Smutek-
gdy kryzys pieniądza na krótko wyniesie do władzy-
po raz drugi wąsatego i jego licznych zwolenników../.
Po nim w wyniku haniebnego zamachu-
sprzymierzony z nimi generał osiągnie swój utajniony cel,
Przed trzecią wojną jako władca nowego Lechistanu,
I niezłomny wyznawca islamu-
stanie się wiernym sojusznikem Wielkiego Talibanu,
I orędownikiem jego przywódcy,
Z pomocą turbanów i szachidów na wiele lat przemieni swój kraj,
W waleczne królestwo proroka Mahometa,
Taki oto będzie początek budowy jego Wielkiej Potęgi!
Czy wspomniana katastrofa w rządach PIS-u będzie spowodowana kryzysem politycznym lub gospodarczym pokaże czas. Do tego dojdzie jeszcze rozłam władzy kościelnej. Możliwe ,że wszystkie te czynniki przyczynią się do upadku PIS-u. Znamienne jest , ze mimo wprowadzenia szeregu obiecanych zmian jak obniżenie wieku emerytalnego , tańszych leków dla starszych, czy też programu 500+ , notowania sondażowe tej partii nie rosną , a ciagle oscylują w granicach 35-40%. Myślę ,że ludziom nie podoba się konfrontacyjny styl rządzenia PIS-u oraz fakt ,że odeszli od wyborców , przestali ich słuchać i obrośli w piórka . PIS zapowiada zresztą zmianę strategii rządzenia .Po dwóch latach wprowadzania zmian w prawie i instytucjach -niekiedy zmian siłowych, bez liczenia się z sondażami poparcia- PIS zapowiada uspokojenie swoich rządów. Chce jeszcze dokończyć 2-3 reformy i uspokoić rządy tak , by wzrosło poparcie dla PIS-u w nadchodzących wyborach samorządowych (2018 rok) i parlamentarnych ( 2019 rok). Wychodzą bowiem z założenia ,że głupi elektorat zapomni za rok lub dwa ich styl rządzenia. Pewnie by tak było tylko myślę ,że zdarzy się coś niespodziewanego , co zniweluje te zamiary. Co to będzie to nie wiem. Sam jestem ciekawy. Może kryzys polityczny , ekonomiczny ,kościelny? Może wydarzy to się wyłącznie za przyczyną wewnętrznych waśni , a może za pomocą i przyczyną obcych państw- Niemiec , Francji czy też Unii Europejskiej? Czas pokaże.
M.Morawiecki pasuje mi do postaci Uwodziciela bo czaruje. Przystojny , inteligentny , dobrze przemawia. Roztacza wizje wzrostu znaczenia gospodarczego i politycznego Polski. Wizję większego dobrobytu. Czy to właśnie te wizje nie są formą uwodzenia? Przepowiednie mówią o złudzie tych wizji. Jeśli więc to M.Morawiecki zostanie premierem po B.Szydło , może być wspomnianą postacią Uwodziciela z przepowiedni. Po nim przyjdzie czas na Głupca. Kto nim będzie to jeszcze czas pokaże. Moim typem jest J.Kaczyński lub A.Macierewicz. Ale jeszcze zbyt szybko by o tym przesądzać.
Ostatnio edytowany przez 40kobra49 (2017-06-05 10:29:00)