Witam!
Od pewnego czasu zastanawiam się nad jedną z klasycznych centurii Nostradamusa!
Ponieważ większość przepowiedni Nostradamusa - wbrew pozorom dla osób nie znających za bardzo twórczości Nostradamusa – nie jest taka łatwa do interpretacji a już klasyczne centurie stanowią prawdziwe zagadki, chciałbym dla osób zainteresowanych tym tematem pokazać pewien schemat postępowania, który może pomóc w lepszym poznaniu przepowiedni pozostawionych nam przez Nostradamusa.
Dlatego, że interpretacje przepowiedni Nostradamusa autorstwa Pana Atraktora są dla nas tak przyjazne w odbiorze, to wcale nie znaczy, że już je wszystkie a tym bardziej pojedyncze przepowiednie dobrze rozumiemy. Zrozumienie tych przepowiedni, możemy zawdzięczać w większości bardzo dobrym opisom i wyjaśnieniom Pana Atraktora.
Ale nadal wszyscy kombinują z tymi autorskimi, nie biorąc pod uwagę tego co interpretator miał na myśli wyjaśniając to choćby w opisach.
Wyciągając wnioski z tego o czym pisał Pan Atraktor oraz Pan Arteuza Centurion, możemy dopiero powolutku ale opierając się na wiedzy pozostawionej nam wszystkim przez naszych interpretatorów, próbować coś pisać w temacie przepowiedni Nostradamusa.
Dlatego po przeczytaniu wpisu El rico oraz zawartej w nim klasycznej centurii przypomniałem sobie oraz połączyłem jej treść z inną o której już wcześniej myślałem.
Uruchomił się u mnie pewien proces – który ze swojego doświadczenia wszystkim polecam – dotyczący łączenia informacji z kilku źródeł (przepowiedni) w jedną całość. Z doświadczeń wielu interpretatorów przepowiedni Nostradamusa wiem, że takie procesy myślowe mogą odnieś jakiś skutek, może nie koniecznie najlepszy, ale od czegoś jednak trzeba rozpoczynać każdą przygodę.
Ponieważ przepowiednie mimo tego, że są numerowane, nie są poukładane po kolei – najlepszym wyjściem jest starać się je uporządkować. Nie jest to takie proste. Dlatego należy zaczynać od małych zbiorów. Łącząc je na początku w małe fragmenty większej układanki. I tak dalej i dalej.
Wcale nie musimy na początku szukać konkretnych dat, żeby zrozumieć informację zawarte w przepowiedniach Nostradamusa.
Sam Mistrz Nostradamus napisał również, że pełne zrozumienie przepowiedni może dopiero nastąpić po ich wypełnieniu się.
Teraz przechodząc do sedna !
Nie będę przypominać mojego wcześniejszego tekstu o klasycznych centuriach. Należy tylko pamiętać, że najlepiej jest opierać się na oryginale i to z jak najwcześniejszego wydania Almanachu.
Dlatego we wpisie El rico – nie za bardzo podobał mi się tekst tak samo francuski jak i angielski samej centurii. W tym który, ja znalazłem są drobne ale różnice.
To co zwróciło moją uwagę to to, że w centurii tej jest mowa o zmianie prawa oraz Bizancjum – dlatego połączyłem tę centurię z tą o której wcześniej myślałem.
Moim schematem jest więc połączenie zmian prawa i powiązanie tego z poszczególnymi centuriami. .
Na początek: jest to klasyczna centuria z najwcześniejszego wydania: 1555
Oryginalny tekst Nostradamusa :
Centurie I du quatrain 40
La trombe faulse dissimulant folie
Fera Bisance vn changenient de loys:
Hystra d'Egypte qui veult que l'on deflie
Edict changeant monnoyes & aloys.
Moogi – 05.03.2016;20:50:57
Muszę również przypomnieć to co pisałem już wcześniej, że najlepiej dla czytelnika jest jak interpretacja jest może nie do końca przetłumaczona słowo po słowie, ale gdy można wyłapać jej sens przekazu, nie mówiąc również jeszcze o zawartej w niej zagadce.
Centuria I, Czterowiersz 40
Obłudna trąba (media) kryjąca pod spodem szaleństwo
Ustanowi Bizancjum (Turcja) zmianę prawa:
Wyruszy (Panika ruszy) z Egiptu chcąc aby wszyscy zareagowali
Edyktem zmieniając monety (pieniądz) & ich wartość (inflacja)
Moogi – 05.03.2016; 20:50:57
Teraz moja interpretacja:
Ponieważ jest to dość trudna przepowiednia wymaga więc kilku dodatkowych wyjaśnień.
Zaczynając od tego, że występująca w przepowiedni trąba nie musi wcale oznaczać Donalda Trumpa. Dlaczego? Ponieważ w wielu przepowiedniach mamy do czynienia z tekstami, które mówią między innymi o tym, że wszelkie ataki barbarzyńców będą poprzedzane głosem „eterycznych trąb” oraz, że atakom również będą towarzyszyły złowieszcze trąby itd...
Z mojej interpretacji już wiecie, że można te trąby skojarzyć z propagandą medialną, w tym wypadku fałszywą i obłudną, która ma na celu całkowicie coś innego, niż głosi jej przekaz. Te fałszywe oświadczenia mają spowodować panikę i istne szaleństwo wśród ludzi.
Jak również już wiemy Bizancjum w przepowiedniach Nostradamusa, kojarzone jest najczęściej z Turcją oraz z Stambułem. Powtarza się to w kilku przepowiedniach. Przy okazji Persja kojarzy się oczywiście np. z Iranem.
Widzimy w przepowiedni, że nastąpi zmiana prawa w Turcji. Mało informacji w tym temacie ale połączenie z innymi przepowiedniami może trochę wyjaśnić sprawę.
W treści którą podał inny użytkownik nie było słowa Hystra tylko Istra – niby drobiazg ale chyba mający znaczenie w odbiorze przekazu. Istra można przetłumaczyć jako: ruszyć, wyruszyć – natomiast Hystra może być szerszym pojęciem. W tym wypadku może też oznaczać histerię (panikę) w odniesieniu do całego przekazu przepowiedni.
Może też oznaczać, że H wyruszył traktując to jako uzupełnienie. Z całego kontekstu jednak może wynikać, że histeria rozpocznie się od Egiptu i ma ona na celu spowodować to, że wszyscy na całym świecie zareagują na obłudny i fałszywy przekaz.
Kiedyś czytałem interpretację w jakiejś książce, która mówiła, że w Egipcie powstanie reformator – ale moim zdaniem to chyba nie tak do końca. Bardziej szkodnik i niszczyciel w postaci paniki.
W tym wierszu widać również dobitnie, że chodzi o to, żeby świat na to zareagował i stawił temu czoło, a nie żeby coś reformować w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Widzimy, że mowa jest nie o przeszłości ale o przyszłości – a tu już jest dużo wątpliwości do jakości tego wszystkiego.
Następny wiersz rozwiewa chyba wszelkie wątpliwości o ukryte cele pokazane nam w tej przepowiedni. Gospodarka nie opiera się raczej na edyktach itd. A jeśli jest mowa o monetach czyli pieniądzu to chyba jest już jasne co jest grane. W słowie aloys dopatrzeć się można aloi – jakość, natomiast loimożna odnieść do próby złota czy srebra gdzie a-loi mówi o podróbce lub braku próby. Czyli czegoś bezwartościowego. Dlatego mój wniosek prowadzi do pieniędzy i inflacji.
Podsumowując.
Mamy w miarę jasny przekaz, mimo, że przepowiednie tę można podzielić na dwie części. Wyciągając dwa małe wnioski. Wiemy również, że informację zawarte w jednej przepowiedni wiążą się ze sobą raczej ściśle. Dlatego moim zdaniem należy łączyć dwa wydarzenia w jedno – na początku przyczyna a później skutek. Obłudna zmiana prawa wpływa na dalsze kroki, które powodują spadek wartości pieniądza i potężną inflację.
Ale o tym już w innym wpisie. Ponieważ naprawdę można dalej próbować wiązać tą centurię z innymi przepowiedniami a wtedy nie do końca będzie nieuzasadnione łączenie jej np. z Amerykanami i z tym co tam się wydarzy.
A jak tak byśmy zrobili, to może się okazać, że ta klasyczna centuriaC I 40 – może być równie ważna i przełomowa dla ludzkości jak ta o której mówiłem na początku, ale którą przedstawię w innym moim wpisie. Dopiero wtedy je połączę i pokaże wnioski.
Tak to już bywa, że z nieraz z nie ciekawego wpisu innej osoby, można wyciągnąć jakieś pozytywy, ale jeśli nie spróbujemy to nic z tego nie będzie.