Tezeusz 2019-07-10 13:10:58 napisał/a:
Przepowiednia: 33,91
Ci co długo rządzili po upadku dopiero zostaną docenieni.
Kiedy w 21' nadejdzie wielkie załamanie w drugiej dekadzie,
nastąpi podział na tych od zakonnika i tych pierwszego kardynała.
Dwa miasta nad Wisłą w śmiertelnym uścisku inaczej rozumianej wiary!
Atraktor 2013-06-24 19:45:07
znów obudziły się moje wątpliwości, co do właściwego wskazania na partię Bastrana, jako tych co długo rządzili. Proszę, aby nie wylewać na moją głowę pomyj za to, że śmiem podważać dogmaty i kanony, ale od samego początku nie do końca jestem przekonany, że właściwie została wskazana akurat ta partia (nie leży mi, ani jedna, ani druga, więc prosze nie posądzać mnie o jakieś polityczne sympatie).
Dlaczego tak sądzę, a nie inaczej?
Bazuję na tym co zostało już opublikowane, co do swoich źródeł to w wcześniejszych wpisach podałem, które uważam za wiarygodne.
Zaczynając od samego początku, nigdzie nie jest napisane, że "Ci co długo rządzili..." to partia Bastrana. Sam fakt, że M. Nostradame używa w kilku przepowiedniach sformułowania "długo" do określenia rządów, jak się wszyscy domyślamy PO-PSL nie może stanowić dowodu, jest to jedynie pewne wskazanie na okres czasu, które nie jest tożsame z niepodważalnym dowodem. Szanuję tu ogrom pracy jaki wykonał Moogi i to jak argumentował "długo", zresztą sam też wykorzystywałem to w którymś poście.
Witaj Tezeuszu!
W swoim wpisie poruszyłeś po raz kolejny jeden z tematów, który w moim odczuciu powoduje Twoje rozterki z prawidłową interpretacją przepowiedni. Dlatego postanowiłem napisać kilka słów na ten temat.
Mam tylko nadzieję że Twoje wcześniejsze stwierdzenie dotyczące języków obcych nie przełoży się na brak Twojego przemyślenia tego co napiszę.
Cytat dla przypomnienia: „Co do języków. Cóż, uczciwie? To nie chce mi się”
Moim skromnym zdaniem Twoje dylematy z partią Bastrama polegają na tym, że aktualne informacje zaburzają niezależny osąd nas wszystkich. Dlatego wszyscy mamy momenty w których nie wiemy co myśleć o takich rzeczach jakie widzimy na własne oczy.
Dlatego mimo wszystko wymagana jest bezstronność!
W temacie przepowiedni Michela Nostradamusa w pewnym sensie możemy ułatwić sobie zadanie stosując przytaczaną już przeze mnie wielokrotnie zasadę łączenia tematycznie kilku przepowiedni.
Oczywiście trzeba je w sposób prawidłowy dobrać.
Jednak najważniejszym warunkiem koniecznym (kanonem podstaw) jest trudność polegająca na zrozumieniu tego że każda przepowiednia Nostradamusa (pomimo prostego na pozór tekstu) jest przemyślaną i odpowiednio zamaskowaną wieloznaczną zagadką.
Po prostu tekst przepowiedni Nostradamusa ma się wydawać prosty ale po dokładnym zastanowieniu się nad szczegółami otwiera on bardzo duże źródło pomocnych do zrozumienia przez czytelnika zapisanych tam informacji.
Dlatego moje dbanie o szczegóły skierowane do wszystkich zainteresowanych.
Nie wiem Tezeuszu czy pamiętasz słowa zapisane przez Pana Arteuze Centuriona w których zachwycał się on jedną z przepowiedni – pisząc że w kilku słowach zostało zawarte tak bardzo dużo informacji o opisanych wydarzeniach.
To właśnie dla takich „olśnień” większość interpretatorów zostało na długo „wchłoniętych” przez niesamowitą twórczość Michela Nostradamusa!
Dlatego nasze osobiste podejście i zaangażowanie do twórczości Nostradamusa jest tak ważne!
Powracając jednak do zacytowanego tematu!
Ja osobiście nie mam problemu o którą partię chodzi. Wiem jednoznacznie która partia długo rządziła. Wiem z własnego doświadczenia oraz z tekstów przepowiedni Nostradamusa.
21. Polska
Presage VI 123 ,4 (sześciowiersz)
Partia krasomówczego Bastrana długo będzie rządzić.
I tymi na lewym i tymi na prawym brzegu Wisły.
Jego niespodziewane odejście przyczyni się do zamętu.
Partie czerwonych i błękitnych wkrótce obejmą władzę,
Kryzys i Nowe Prześladowania ułatwią słowa Zakonnika!
Jeszcze większy podział doprowadzi kraj na krawędź katastrofy!
Atraktor 20.11.2012
http://koniecswiata.info/forum/post/6797/#p6797
Natomiast to co wszyscy możemy pamiętać z naszej niedawnej historii – to to że wszystkie rządy po naszych przemianach trwały krótko. Dlatego wspominam na przykład rządy przełomu.
16. Polska
Presage (przepowiednia) 18;113 (czterowiersz), almanach r:1614.
Liczne rządy przełomu nie odniosą skutku.
Po nich nad Wisłą zrodzeni z jednej matki
wezmą w posiadanie dwa pałace.
Ich krótkie rządy zakończą się przed czasem.
Atraktor 2013-03-04 23:21:06
http://koniecswiata.info/forum/post/6788/#p6788
To co przypomniałem jest tylko małym przykładem na to co na ten temat można by jeszcze napisać.
Tezeuszu człowiek uczy się całe życie bez względu czy mu się chce czy też nie chce. Naszym zadaniem jest tylko w porę dostrzec to co nauczyliśmy się nawet podświadomie!
Tezeusz 2019-07-10 13:10:58 napisał/a: Jak wiemy M. Nostradame w wielu przepowiedniach używał wielokropków, ukośników itp., itd. Być może należy łączyć poszczególne wersy z kilku przepowiedni, bo kiedyś i takie sugestie na forach padały, ale ja nie podejmuję się tego .
Jeżeli przyjrzymy się budowie akurat tej zacytowanej przepowiedni to widzimy, że jest w niej w sumie chyba jako wyjątek (pośród wielu opublikowanych), zdanie zakończone kropką. Jeżeli zdanie zostało zakończone kropką tzn. że autor zakończył myśl zawarta w wypowiedzi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zdanie
I to jest to, co mnie najbardziej ciekawi. To zdanie funkcjonuje samodzielnie w tej przepowiedni i jest skończone. Nie ma tu żadnych wielokropków, ukośników lub też innych ozdobników interpunkcyjnych. Z treści zamieszczonych w niej zdań nie wynika żadne powiązanie pomiędzy pierwszym zdaniem, a dwoma następnymi - oczywiście przynajmniej dla mnie. Bo dwa następne są ze sobą powiązane wspólnym mianownikiem, jakim jest "inaczej rozumiana wiara".
Jedno zdanie, a jakie ciekawe . W związku z tym, że funkcjonuje tam słowo "długo", nie tak dawno temu odświeżyłem sobie tę oto przepowiednię opublikowaną przez Arteuzę Centuriona:
Tezeuszu poruszyłeś temat nad którym już się staram wcześniej pochylić. Temat dotyczy, mówiąc w dużym uproszczeniu, tego co Nostradamus ukrył w swoich przepowiedniach a nie zostało wyrażone w słowach ale na przykład w liczbach czy też w interpunkcji…
To ciekawe zagadnienie, nie wzbudziło wtedy zainteresowania na forum, dlatego uznałem, że nie jest jeszcze czas na takie bardzo trudne, ale możliwe do zinterpretowania zagadnienie…
Wspomniałem tylko o tym w tym wpisie:
http://koniecswiata.info/forum/post/7509/#p7509
Wnioski płynące ze znaków interpunkcyjnych zapewne są jeszcze przed nami!
Jedak wracając do tego Tezeuszu co napisałeś.
W Twoim przypadku ponownie kłaniają się podstawy. Dotyczy to również znaków interpunkcyjnych w przepowiedniach Nostradamusa.
Przede wszystkim przepowiednię musimy interpretować w całości. Nie powinniśmy jej dzielić na zdania zakończone kropką. Dlatego bierzemy pod uwagę wszystkie wiersze przepowiedni.
W taki sam sposób nie możemy do danej przepowiedni dodawać dodatkowych wierszy z innej przepowiedni i łączyć je w ten sposób ze sobą.
Dlatego była mowa, w moim wcześniejszym wpisie do Ciebie, o celowej manipulacji ze strony autora tamtego wpisu o kataklizmach...
Link dla przypomnienia: http://koniecswiata.info/forum/post/17212/#p17212
Na marginesie. Tak samo robił Martimo… Ale zgodnie z tym co robią niektóre sekty religijne, według nich można wyrywać cytaty z Biblii i łączyć je dowolnie ze sobą…Nie polecam myślenia w tym ostatnim kierunku. Ale warto o tym wiedzieć.
Jeśli chodzi o znaki interpunkcyjne w przepowiedniach jest jeszcze jeden aspekt który łatwo przegapić ale jest w sumie banalnie prosty.
Sam Nostradamus mógł celowo nie umieszczać przecinków w swoich wierszach. Było to dodatkowym utrudnieniem dla interpretatorów. Jednak jego zabiegi były również udaremniane przez przypadkową ingerencje w jego teksty np. drukarzy.
W różnych wydaniach na przykład zbiorów klasycznych przepowiedni – centurii – były w sumie różne rozmieszczenie przecinków w wierszu.
Taki drobiazg a jednak mający znaczenie!
Już o tym pisałem wcześniej ale dla przypomnienia i porównania przypominam link:
https://tufotki.pl/LH0M5
Można by jeszcze długo pisać na ten temat. Jednak jak nie ma zainteresowania, to trzeba jak widać, o tym nie raz przypominać.
Tezeusz 2019-07-10 13:10:58 napisał/a:
"III wojna światowa to także- jak ją nazywa M.Nostradamus cyt:"Wielka Era Głodu i Czyraków"-będzie ona trwała jeszcze około 15 lat po III wojnie,kiedy zablźnione zostaną powojenne i po katastroficzne straty materialne i kiedy medycyna znajdzie nowe sposoby leczenia strasznych chorób nie tylko osób które przeżyją III wojnę ,ale również jego choremu potomstwu.
)
W czasie i po trzeciej, a prawie piętnaście,
Długo będzie trwała wielka era głodu i czyraków,
Boscy medycy znajdą sposoby by zapewnić zdrowe życie,
I tym którzy przetrwali i tym którzy mają się narodzić."
gdzie niejako mamy wprost z przepowiedni wynikającą "definicję" słowa "długo". Daleki jestem od stosowania jej matematycznie do każdej przepowiedni, ale mamy tu możliwość oceny co miał na myśli sam M. Nostradame jako autor.
Ostatnie zdanie, którego tu nie cytuję z wpisu Tezeusza, zostawiam do dodatkowego omówienia.
W ostatnim fragmencie wpisu również widzę trochę niezgodności tego o czym mówi przepowiednia a jak została przez Ciebie Tezeuszu odczytana.
W sumie to nie mamy tu do czynienia z jakimkolwiek ułatwieniem ze strony samego Nostradamusa.
A szczególnie z prostym pokazaniem słowa – długo!
No chyba, że skupimy się nad drobnymi szczegółami.
Wtedy słowa: „W czasie i po trzeciej, a prawie piętnaście” będzie trzeba matematycznie pokazać w sposób jasny dla wszystkich. Poza oczywiście stwierdzeniem nie do końca jasnym: „a prawie”
III wojna światowa – 20 i 7 lat + a prawie 15 = prawie 42 lata
Na tym przykładzie jeszcze musimy brać pod uwagę mały szczegół dotyczący tego że lata pokazane w omawianej przepowiedni Nostradamusa są najprawdopodobniej latami liturgii.
A w takim przypadku otwierają się jeszcze inne wielotorowe możliwości do interpretacji. Tezeuszu zapewne pamiętasz magiczne 12 lat o których pisał Pan Arteuza Centurion. Są to lata od których najprawdopodobniej trzeba liczyć początki – lat liturgii muzułmańskiej.
A wtedy nowa propozycja dla słowa – długo!
12 lat + 20 i 7 + prawie 15 = 54
Dlatego nie do końca widać w Twoim wpisie Tezeuszu definicji słowa - długo!
Jednak nie za bardzo chcę w tym momencie zdradzać wszystkiego do końca. I tak pokazałem dużo. Jest to dodatkowy materiał do przemyślenia dla wszystkich czytelników.
Oczywiście nie publikuję tego przez przypadek. Jest to mała moja sugestia do innego wpisu Tezeusza i przytoczonej w nim przepowiedni – na którą zbliża się czas do mojej autorskiej interpretacji.
Tezeuszu mam nadzieję, że w moim wpisie znajdziesz jakieś wskazówki do swoich własnych przemyśleń w temacie związanym z twórczością Michela Nostradamusa.
Człowiek uczy się całe swoje życie, ale szczegóły tego procesu pokazują to,
że uczymy się świadomie, ale również podświadomie!
Moogi
Pozdrawiam Wszystkich Czytelników.