Witam;
Oczywiście ,ze wojna 30 letnia w Europie która miała miejsce w latach 1618-1648 to był wiek XVII więc się po prostu pomyliłem,mam ostatnio mało czasu ,bo muszę załatwiać sprawy powypadkowe(stłuczka samochodowa) i na dodatek żona mi się rozchorowała,więc piszę szybko i się po prostu mylę,a tekstów nie sprawdzam dokładnie z wyjątkiem spraw podstawowych.
Cesarz Rzymsko-niemiecki(Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego)Karol V budował potęgę dynastii Austriackiej (Osterreich-Wschodnia Rzesza) ,był jej arcyksięciem ,został też między innymi królem Czech,Neapolu a przede wszystkim królem Hiszpanii z jej posiadłościami w Europie -głównie Niderlandy i posiadłościami zamorskimi głównie w Ameryce.
Myślę,że Arteuza wiele spraw dotyczących wizji i przepowiedni M Nostradamusa (tych podstawowych)odczytał prawidłowo,ale te 10% między moimi,a jego interpretacjami o których pisałem to głównie to,że ja wziąłem na poważnie pracę historyka Rogera Prevosta pod tytułem"Nostradamus,le mythe et la realite"!
Otóż Prevost udowodnił,że Nostradamus odnosi się w dużej mierze do czasów minionych,które można zinterpretować bez trudności.Kiedy sekretarz Nostradamusa Chavigny wydał w roku 1594 pierwszy ze swoich czterech traktatów(na podstawie licznych notatek,opatrzył gotytłem;"La premiere face duJanusfrancois"-czytaj"Pierwsze oblicze francuskiego Janusa!
M Nostradamus zanalizował wiele wydarzeń historycznych od czasów starożytności i zwrócił uwagę,żepodobne wydarzenia historyczne w podobny sposó choć o szerszym zasięgu siępowtarzają!!!
Można powiedzieć,że w historii następuje tzw:CYKL DZIEJÓW!
Niektórzy tutaj chwalą M Nostradamusa jako "świetnego wybitnego astrologa",któremu jakoby ta wiedza pomagała w pisaniu przepowiedni!
Otóż nic ,a nic w tym prawdy(pisałem już o tym),że M Nostradamus był raczej słabym astrologiem(tak jak Nostradamus Młodszy-dlatego uważam,że to ta sama osoba)-,a wyraz tej słabości opisał w roku 1993 Pierre Brind'Amour kanadyjski historyk z Ottawy(stolicy kraju) w swoim chyba przełomowej pracy zatytułowanej;"Nostradamus Astrophile".
Są oczywiście inne prace krytykujące wiedzę astrologiczną Nostradamusa jak np praca Bernarda Chevignarda".
Jest natomiast także wiele prac które zajmują sę zjawiskami paranolmarnymi-opisującymi tzw;zjawisko nadprzyrodzonego"trzecie oka",które twierdzą,że M Nostradamus takie nadprzyrodzone zdolności posiadał!I o tym właśnie chciałem pisać,ale to niektórych strasznie wzburzyło widząc w tym moim pisaniu"rękę szatana"lub propagowanie różnych ideologi sprzecznych z chrześcijaństwem.
Zapomnieli tylko o jednym,że szatana trzeba znać,żeby się przed nim dobrze chronić!
Albo więc chcemy wiedzieć wszystko,albo stawiamy sztuczne granice w posiadaniu wiedzy!
Dla mnie (z wiedzy którą posiadam)wynika jednoznacznie,że M Nostradamus był świetnym:matematykiem,astronomem,matematykiem i lekarzem znał też dobrze religie starożytności oraz ;Judaizm,Chrześcijaństwo i islam,a także jak już pisałem wiele języków bo po prostu lubuił rozmawiać w wielu,uczył się przede wszystkim nie tylko łaciny,ale też greki,staro-hebrajskiego,aramejskiego,akadyjskiego,koptyjskiego i innych.
Jean de Chawigny -sekretarz Nostradamusa w swoim dwunastoksięgu zatytułowanym:"Recueil des Presages prosaiques de M.Michel de Nostradame" wymieni łaż 6338 przepowiedni Wizjonera Wszechczasów.
Dlatego Arteuza miał racje broniąc się przed nienawistnymi krytykami jego pisania o Nostradamusie,że znane centurie Nostradamusa to tylko mały wycinek jego twórczości,bowiem wraz z innymi tekstami i wydaniami w tym autorstwa (jak już pisałem tzw:Noostradamusa Młodszego jest ich chyba ponad 13000 (trzynaście tysięcy)!
Alamanachy i Prognostyki z ówczesnych to doskonała wiedza o przepowiedniach M Nostradamusa!
Aby znać prawdę o nim i jego przepowiedniach trzrba tą wiedzę poznaćw całości,a nie tylko w małych fragmentach,a póżniej tych którzy ją znają dobrze krytykować-nie wiedząco tym,że się po prostu w oczach badaczy znawców twórczości Nostradamusa ośmieszają!
Dla mnie podstawowymi informacjami o M Nostradamusie-włączając w to tzw:Nostradamusa Młodszego są trzy rzeczy:
1.znajomość prawie wszystkich przepowiedni autora-ów,
2.przyjęcie tzw:hipotezy Janusowej,która stanowi podstawę do interpretacji dzieł Nostradamusa,
3.dogłębna znajomość życiorysu M Nostradamusa
Dla mnie jednoznacznie wynika,że z centurii Nostradamusa tak szeroko opisywanej i znanej wynika,że ,że Benedykt XVI po 8 letnim pontyfikacie będzie żył jeszcze 9 lat -będzie zasiadał na stolcu papieskim-dlaczego M Nostradamus nie napisał na tronie jak niektórzy tłumaczą jego centurie,tylko na stolcu?
Bo właśnie w drugiej części będzie to nie tron ,a stolec papieża "seniora"!
Te 8 i 9 lat dają w sumie 17 lat!
Jest też prawie pewien,że papieżem zostanie Włoch i myślę,że będzie to Piotr Rzymski,a po nim przyjdzie na krótko Piotr Rzymski II -Zobaczymy czy mam rację-sam jestem ciekaw!
Przed i w czasie wojny 30 -letniej były bardzo ciekawe zjawiska astronomiczne-teraz też są!
Jestem pewien,że pisząc o wydarzeniach III Wojny Światowej nostradamus w sposób "janusowy"połączył je z wydarzeniami z Wielkiej Europejskiej Wojny 30 letniej XVII wieku.
Te tematy rozwinę na innym forum,na którym piszę.
Może od czasu do czasu coś tu skopiuję .
Zastanowię się też nad założeniem nowego tematu na forum "GP" pod nazwą-
"Kosmologia,a religia i przepowiednie"-jeszcze się zastanowię.