Witam;
P. Moogi napisał:
"Pisząc moją opinię o C I.51 nie biorę pod uwagę konkretnych koniunkcji astrologicznych jako wyjściowe zagadnienie do rozpatrywania całej przepowiedni.
Nie sprawdzam również innych powiązanych spraw z astrologią. Ponieważ w moim wypadku nie odgrywa to większej roli jeśli chodzi o zrozumienie całości przesłania Nostradamusa.
Mam również wiedzę związaną z tym co jest kojarzone z pojawianiem się różnych (jakichkolwiek?) koniunkcji planet. Dlatego wiem że każda a tym bardziej te wielkie w przeszłości poprzedzały różne wielkie wydarzenia. Dlatego będzie to również w przyszłości.Takim wydarzeniem była II WŚ – dlatego niektórzy badacze wiązali klasyczną centurię C I.51 właśnie z tym wydarzeniem.
Ja osobiście uważam inaczej – na podstawie wiedzy którą posiadam aktualnie – powtórzę jeszcze raz ja się odnoszę do całej centurii oraz powiązanych z nią przepowiedni – nie odnoszę się do jednej linijki w przepowiedni."
Fragmenty listu do Cezara:
"Mój kochany synu, Cezarze Nostradamusie... Twoje późne przyjście na świat spowodowało, że spożytkowałem cały mój wolny czas na ciągłe nocne czuwanie, aby spisać to, co ja, Twój ojciec, Tobie po moim odejściu chciałbym pozostawić na pamiątkę. Jednocześnie posłuży dobru ogólnemu ludzkości to, co Boska istota ujawniła mi na podstawie zmienności gwiazd na niebie..."
"Należy uwzględnić, że w końcu przyszłość ludzkości jest niepewna, ponieważ wszystko jest sterowane i kierowane przez niepojętą wszechmoc Boga. To ona dodaje nam ducha nie poprzez szaleństwo bachanalii, nie poprzez podniecenie limfatyczne, lecz poprzez język gwiazd. "
"Oczywiście, mój synu, przemawiam tu do Ciebie nieco niejasno. Co się tyczy ukrytych przepowiedni, które można otrzymać dzięki delikatnemu ognistemu tchnieniu, to party moim żywym darem pojmowania kilkakrotnie oglądałem niebiański firmament z jego gwiazdami, zwłaszcza podczas Wigilii (nocnego czuwania)"...
"Za pomocą niepodzielnej wieczności i za pomocą epileptycznych ruchów według metody Hiraklesa, poznaje się przyczyny ruchów ciał niebieskich... "
"W centrum znajduje się wyłącznie wyrok o judycydialnej astrologii. Dzięki niej i dzięki inspiracji, jak również dzięki Boskiemu objawieniu, wspieranym trwałymi astronomicznymi obliczeniami, przekazywane są nam nasze przepowiednie, i tak je spisujemy."
"W oparciu o Boskie, nadnaturalne natchnienie wyodrębniam pojedyncze miejsca według ich specyfiki. Potem łączę owe miejsca z niebiańskimi znakami (gwiazdami znaków zodiaku). Podobnie określam okresy czasu, dla których charakterystyczny jest okultyzm, mocą łaski i siły potęgi Boga. "
"Za pomocą długich obliczeń, które podsumowują odsiarczony zapach nocnych studiów, spisałem prorocze księgi, z których każda zawiera sto wyliczonych astronomicznie przepowiedni."
"Jedno źródło jest wewnętrzne: udziela wyjaśnień o nadnaturalnym świetle w jego wnętrzu, dzięki niemu przepowiada się według gwiazd i na podstawie Boskich objawień."
"Tu jednak pojawi się wieczny Bóg i zakończy obieg. Wtedy to niebiańskie obrazy (gwiazdozbiory) zaczną się cofać i powrócą do początku swoich ruchów. Ten ruch w wyższym świecie ponownie ustabilizuje i umocni Ziemię."
"Ten namaszcza go darem proroczym, oświeca proroka przez wielorakość nocnych zjawisk, dodaje jego fantazji siły i wzmacnia w nim wieszczą pewność, znajdującą się pod kontrolą astronomii, ściśle związaną z biblią przepowiednią przyszłości przez najświętszy Kościół. Prawdę mówiąc, nic innego nie może być brane pod uwagę."
"Ponieważ gwiazdy zjednoczą się dla dokonania tej przemiany, jak to zapisano >> Żelazną rózgą ukarzę ich nieprawości i biczem będę ich bił <<. "
...I jeszcze raz
"Mam również wiedzę związaną z tym co jest kojarzone z pojawianiem się różnych (jakichkolwiek?) koniunkcji planet. Dlatego wiem że każda a tym bardziej te wielkie w przeszłości poprzedzały różne wielkie wydarzenia. Dlatego będzie to również w przyszłości.Takim wydarzeniem była II WŚ – dlatego niektórzy badacze wiązali klasyczną centurię C I.51 właśnie z tym wydarzeniem."
Byłbym bardzo wdzięczny, gdybym chociaż w niewielkim stopniu mógł poznać tą wiedzę, dzięki której kojarzy Pan pojawianie się koniunkcji planet i innych zjawisk astrologicznych.
Dziękuję i pozdrawiam.