Odp: Wiek XXI: wizje i przepowiednie. Wolna dyskusja i dociekania.
Atraktor napisał/a:Państwa bałtyckie i inne z Europy środkowej i wschodniej wiedzą,że tylko Niemcy mogą wywrzeć nacisk na Amerykanów aby stanęli w ich obronie.Polska im nie pomoże bo nie ma wpływu na politykę USA.
Gdyby te państwa nie bały się Rosji;Czechy,Słowacja,Węgry itd to by nie przystąpiły do NATO!Geopolityka mówi co innego. Najkorzystniejszy jest sojusz Rosji i Niemiec. Wystarczy spojrzeć na sprawę gazociągu i wielkiej niechęci polityków niemieckich na sankcje wobec Rosji.
Czechy i Węgry nie przystąpiły to NATO bo się boją Rosji. Boją się Niemiec.
Witam:
Aby zakończyć tę dyskusję przytoczę poniżej jeszcze raz to co niejednokrotnie pisałem na różnych forach w trakcie rozważań dotyczących proroctw Nostradamusa.
Cyt;-"Oczywiście że każdy z Was może mieć swoje zdanie na temat teraźniejszych i przyszłych wydarzeń politycznych i ja nikogo tu nie mam zamiaru przekonywać do tego co pisałem i piszę,oraz do tego czy proroctwa Nostradamusa się kiedyś -to jest na przestrzeni czasów-wypełnią. Każdy z Was może mieć swoje zdanie i uważać,że to on ma rację przewidując przyszłość,a nie Nostradamus.Moją intencją było i jest tylko zapoznanie czytelników z proroctwami Jasnowidza Wszechczasów Michela Nostradamusa,a nie jego przekonywanie tak jak to czynią religijni misjonarze różnych wyznań.
NALEŻY WIĘC ODRÓŻNIĆ ZAPOZNAWANIE KOGOŚ Z CZYMŚ DLA NIEGO NIEZNANYM I MAŁO ZNANYM,A MOŻE I NIEPOJĘTYM OD PRZEKONYWANIA DO TEGO CO SIĘ PISZE".
To wszystko i tak to proszę odbierać.
Gdyby wówczas do świadomości wielu osób ta moja powyższa wypowiedź dotarła-tzn powtarzam;"że nie zamierzam nikogo do tego co piszę przekonywać"i zachowywali by się inaczej-TZN;PRZYZWOICIE- to możliwe,że pisał bym na ten temat do dzisiaj.
Wcześniej Arteuza Centurion(już od roku 2009),a później i ja pisaliśmy o różnych wydarzeniach politycznych które w niedalekiej przyszłości się w?proroctw Nostradamusa mają wypełnić.
Wówczas do wielu osób nie docierało to co dzieje się współcześnie.
Już wtedy Arteuza pisał,że UE i NATO a także tzw:grupa wyszehradzka,a nawet ONZ(Organizacja Narodów Zjednoczonych) osłabną i powoli będą się rozpadać.
Już wtedy przewidywaliśmy-wyciągając wnioski z proroctw Nostradamusa-,że będą powstawać Imperia muzułmańskie czyli kalifaty,że będą miały miejsce; zamachy terrorystyczne i super terrorystyczne,kryzysy finansowe i gospodarcze,rewolucje,bunty,wojskowe zamachy stanu,katastrofy naturalne i wywołane działalnością gospodarczą człowieka,a także lokalne wojny jak np ta w Gruzji czy na Ukrainie itd itp.
Wówczas to z wielu rzeczy,o których pisaliśmy,a które teraz doświadczamy się niejednokrotnie wyśmiewano bo uważano,że jest to niemożliwe.Z Arteuzy zaś i zemnie-czyli autorów tych wpisów się złośliwie naigrywano,starano się ośmieszyć,aż w końcu zaczęto nam ubliżać.
Śmiało więc proszę zajrzeć do naszej lektury,bo wiele z tego o czym pisaliśmy wówczas jeszcze pozostało i można to skonfrontować z tymi wydarzeniami z którymi mamy do czynienia obecnie na świecie w tym w Europie i w Polsce!
To co wówczas było niemożliwe to później na przestrzeni kilku lat zaczęło się spełniać i to na naszych oczach,lub spełnia się obecnie,a na wiele innych wydarzeń,które się jeszcze nie spełniły przyjdzie niebawem czas i to w/g mnie na pewno. Musimy tylko na to roztropnie poczekać!
Jak już pisałem UE się najpierw osłabi(to będzie zróżnicowany proces w postaci; raz lepiej raz gorzej)aż w końcu się całkiem rozpadnie.Na jej miejsce zacznie powstawać nowa struktura państw zachodnioeuropejskich(stany Zjednoczone Europy,lub Konfederacja Państw Europejskich) już jednak bez aktywnego udziału Polski.
Odejście(brexit) Wielkiej Brytanii przyspieszy ten powolny proces,bo hamulcowego w postaci tzw:"lwa brytyjskiego"już w UE nie będzie. W grupie wyszehradzkiej dojdzie z czasem do wielkiej(choć skrywanej publicznie) awantury i każde z tych państw pójdzie swoją drogą.
NATO zostanie rozwiązane głównie dlatego,że Niemcy i Francja wyjdą w końcu z jego struktur wojskowych-kiedyś przecież Francja już to zrobiła.Wcześniej niektóre z państw jak np.Turcja same wyjdą z tej militarnej organizacji.
Na świecie i w Europie powstanie wielki zamęt i wybuchną nowe konflikty i lokalne wojny(o których też pisałem)również w Europie.Np bardzo zaostrzą się stosunki Węgier ze Słowacją ze względu na konflikt dotyczący półmilionowej mniejszości węgierskiej tam mieszkającej.Dojdzie nawet do drobnych walk oddziałów węgierskich i słowackich.Niedługo po tym dojdzie do rozruchów mniejszości węgierskiej w Serbii zamieszkującej przygraniczną Wojwodinę,oraz buntu węgierskich Szeklerów w rumuńskiej Transylwanii nazywanej przez Polaków Siedmiogrodem.
Spodziewam się też-i to już za niedługo- wybuchu wielkiego kryzysu na półwyspie koreańskim,który będzie groził wybuchem III wojny światowej!Ale na szczęście do niej jeszcze nie dojdzie,bo podpisane zostanie porozumienia Chin z USA o stopniowym zjednoczeniu obu Korei i jej neutralizacji .O tym też już nie raz pisałem.Ale świat wtedy stanie naprawdę na przysłowiowej głowie!Wszyscy mieszkańcy ziemi będą przerażeni napiętą sytuacją polityczną i ruchami wojski największych mocarstw!
I wreszcie ostatnia sprawa ta dotycząca obaw jakie to niby mają Węgry,Czechy i Słowacja w stosunku do Niemiec a nie do Rosji-jak napisałem
Polacy w/g mnie w ogóle nie znają historii tych trzech państw i to nie tylko ich.
Węgrzy jako naród lubią Niemców tak samo jak Czesi.
Od XVI wieku Węgier przed ekspansją wojski Imperium Osmańskiego broniło tylko Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego.Głównie habsburscy władcy marchii austriackiej,podczas gdy Francja i Polska często(choć nie zawsze)przeciwstawiała się Habsburgom.Gdyby nie kunktatorska często pro turecka polityka tych państw to Węgry o wiele szybciej zostały by wyzwolone z niewoli osmańskiej.Nawet Jagiellonowie polscy nie pomogli(choć o nią błagał) królowi Węgier,Czech i Chorwacji Ludwikowi II Jagiellończykowi w wielkiej bitwie pod Mohaczem w obronie przed inwazją wojsk osmańsko tureckich Sulejmana Wspaniałego!Polski król i polska szlachta wybrała osmańskie pieniądze i przywileje handlowe jak pomoc Węgrom,Czechom i Chorwatom!O tym dzieciom w tych państwach mówi się na lekcjach historii-ale oczywiście nie w Polsce,bo u nas się uczy,że Polacy to był zawsze szlachetny i uczciwy naród i takich miał też władców.
Takich przykładów jest wiele i radzę się z nimi dobrze zapoznać.
Węgry zgodziły się na budowę gazociągu północnego "Nord stream"przez Bałtyk za co otrzymali zapewnienie od Niemiec,że gazociąg południowy "South stream"będzie przebiegał przez ich terytorium i z tego powodu będą ciągneli profity.Otrzymali też od UE (dzięki Niemcom)zgodę na budowę przez Rosjan na ich terytorium elektrowni atomowej oraz pieniądze.Czesi godząc się na gazociąg Opal przez terytorium Niemiec do ich granic otrzymali zapewnienie dostaw taniego rosyjskiego gazu do którego Niemcy zgodziły się dopłacać.Na Słowacji dzięki Niemcom powstało kilka fabryk samochodów osobowych w wyniku czego ten kraj stał się jednym z największych producentów aut nw Europie.Produkuje ich prawie tyle co np Włochy i 3 razy więcej niż Polska.
Te kraje mogą tylko liczyć na bogate Niemcy bo one coś mogą dać,a Polska nic i NATO nie ma tu nic do tego.
To Rosja chce je oderwać od UE i Niemiec i Putin robi wszystko aby to osiągnąć.
Grupa Wyszehradzka to mydlenie oczu Polakom!
Niemcy robią politykę(powiększyli już budżet wojskowy)i ich siła i znaczenie zacznie wzrastać ,a nie maleć.
Niemcy wspomagają finansowo i państwa bałkańskie i nadbałtyckie i Ukrainę.
A my co możemy w tej chwili tym krajom zaoferować?
Możemy tylko bujać w obłokach o tworzeniu jakiegoś wirtualnego"Międzymorza"ale bez pieniędzy i gospodarczego wsparcia tych krajów na które w tej chwili jeszcze Polski nie stać nic to nie da.
To mrzonki -nic więcej.
Dla Polski jeszcze czas nie nadszedł,a swoją głupią 'mocarstwową w marzeniach"polityką rząd PIS-u tego nie dokona.
Do celów jakie sobie on wyznaczył trzeba mieć odpowiednie środki to jest pieniądze i silną gospodarkę!
Pozdrawiam;
Atraktor
Ostatnio edytowany przez Atraktor (2017-03-12 22:39:05)