Odp: Czy naprawdę w to wierzycie?
Pablodart: Dodam tylko, że zmienność pór roku związana jest z tym, że ziemia się obraca wokół słońca jest nachylona do płaszczyzny orbity (Różny kąt padania promieni słonecznych w ciągu całego roku)
Słońce obraca się wokół środka galaktyki, jednak trwa to tak długo, że nie zrobiło jeszcze ani jednego pełnego obrotu... Pytanie co jest przyczyną cykli słonecznych?
Cykl słoneczny to 11 lat (większa i mniejsza aktywność słoneczna). Myślę, że masz na myśli, że hiperaktywność występuje co 11500 lat i jest to związane równocześnie z przebiegunowaniem?
Czyli, co 11500 lat ziemia się zatrzymuje i zaczyna krecic w druga strone? Czy dobrze rozumiem Twoje stanowisko?
Andrzej 3991: No dobra Homo sapiens nie przeczyl nawet jednego przebiegunowania. Mowa tutaj o jego przodkach.
do "mix"
słońce wlasnie zbliza sie do centrum naszej galaktyki i to miałem na mysli....ile trwa pełny obieg słońca..hm ..chyba wystarczy wrzucic hasło na google to sie dowiemy:)
co do przebiegunowania i hiperaktywnosci słońca....czy wystepuje co 11500 lat? mozna polemizować to co napisałem to przeczytałem w różnych źródlach ,więc stad ta teoria.
faktem jest ,ze przynajmniej 11500 lat temu wydarzyło sie cos co nas czeka w 2012 ,więc mozna to juz nazwac jakims cyklem:) ale czy wczesniej bywało to w takim okresie?.....byc moze ale ciezko jest to udowodnić zwarzywszy na bardzo króciutka historie człowieczenstwa cywylizowanego
pozdrawiam